Mam też kolczyk w języku. Ból? Nie przy przekłuciu. Za to przy jedzeniu przez kolejne dni owszem. Problemy z przeżuwaniem, jedzenie wypadające z buzi... Opuchlizna, u jednych większa (znajoma w ogóle nie mogła mówić ani jeść stałych pokarmów), u innych mniejsza, jak np. u mnie. Problemy z mówieniem, seplenienie, więc jeśli chodzisz do szkoły to poczekaj do ferii/wakacji. Konieczność płukania Dentoseptem buzi po każdym jedzeniu, piciu i papierosie. Zakaz palenia i alkoholu przez kilka dni (można nie przestrzegać, wtedy się dłużej goi). Podrażnienie dolnych zębów i dziąseł od dolnej kulki. Zakaz całowania się i seksu oralnego do wygojenia (nie można złamać
-
Napisano: 29 listopada 2009, 1:37
LFA - ile masz lat? Pytam, bo tatuaż to bardzo poważna sprawa. To nie kolczyk, który wyjmiesz, jak już się znudzi. Od tatuażu nie ma odwrotu - jeśli zrobisz sobie coś, co za chwilę ma Ci się znudzić, przestać podobać lub zacząć sprawiać problemy, to będziesz się z tym musiała że tak powiem bujać do końca życia. Przynajmniej w założeniu, bo jak na razie techniki usuwania tatuaży są na zbyt niskim poziomie, poza tym bolesne i kosztowne. Nie truję Ci tutaj, sama mam 5 tatuaży i wiem doskonale, jakie mogą być z nimi problemy. A wszystkie tatuaże robione przed 20 rokiem życia przerabiałam i ulepszałam, bo z perspektywy czasu wydawały mi się "niekompletne". Nie mam zamiaru Ci odradzać, po prostu przemyśl to dobrze. Poza tym tatuaż, jak każdy zabieg, ma swoje możliwe powikłania i zagrożenia - to też trzeba brać pod uwagę.
Mam też kolczyk w języku. Ból? Nie przy przekłuciu. Za to przy jedzeniu przez kolejne dni owszem. Problemy z przeżuwaniem, jedzenie wypadające z buzi... Opuchlizna, u jednych większa (znajoma w ogóle nie mogła mówić ani jeść stałych pokarmów), u innych mniejsza, jak np. u mnie. Problemy z mówieniem, seplenienie, więc jeśli chodzisz do szkoły to poczekaj do ferii/wakacji. Konieczność płukania Dentoseptem buzi po każdym jedzeniu, piciu i papierosie. Zakaz palenia i alkoholu przez kilka dni (można nie przestrzegać, wtedy się dłużej goi). Podrażnienie dolnych zębów i dziąseł od dolnej kulki. Zakaz całowania się i seksu oralnego do wygojenia (nie można złamać
. Można jeszcze sporo pisać... Ach tak, jeszcze ryzyko uszkodzenia szkliwa zębów i osuwania się dziąseł - większość osób jednak bawi się kolczykiem, przygryza go między zębami, stuka o zęby, przynajmniej przez pierwsze kilka miesięcy. Jeśli masz słabe zęby - odradzam kolczyk w języku.