Aparat ortodontyczny stały

  1. Lintuu Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-12 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 21 grudnia 2009, 15:28

    mam takie pytanie. mam założony aparat i czy konieczna jest ta specjalna szczoteczka do mycia zębów? byłam w każdej aptece i powiedzieli, że będą dopiero w styczniu,., czy ta zwykła szczoteczka jest zła?

    1 użytkownik podziękował za tę wiadomość Madzia222

  2. tuska Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-09 Posty: 30 Podziękowania: 3

    Napisano: 21 grudnia 2009, 18:31

    Nie nie jest. ja dostałam od ortodontki mojej 3 szczoteczki każdego rodzaju ;) i powiedziala ze nimi czyścić moge, ale ja chce mogę swoją to już twój wybór :)

  3. Wikaaa Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-11 Posty: 8 Podziękowania: 1

    Napisano: 29 grudnia 2009, 15:14

    Czesc ostatnio miałam wizyte i ortodątka założyła mi mocniejszy drut i w jednym miescu sprężynkę,
    ale gumek jeszcze nie mam. 7 mam miec zabieg odsłoniecia kła bo mam zatrzymany i nie wiem czy ten zabieg boli. :(

  4. Mikax3 Obeznana

    Rejestracja: 2009-07 Posty: 28 Podziękowania: 2

    Napisano: 29 grudnia 2009, 17:18

    Lintuu napisał(a)

    mam takie pytanie. mam założony aparat i czy konieczna jest ta specjalna szczoteczka do mycia zębów? byłam w każdej aptece i powiedzieli, że będą dopiero w styczniu,., czy ta zwykła szczoteczka jest zła?



    Ja nosiłam aparat ortodontyczny to miałąm specjalną szczoreczke, kupiłam ją w aptece ale też miałam problemy aby ją kupić ;/

  5. Fighterka Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-11 Posty: 17 Podziękowania: 0

    Napisano: 30 grudnia 2009, 10:22

    A co chodzi z tym woskiem ?? Bo mam problem z policzkami ale ortodontka nic mi nie powiedziala o zadnym wosku...Jak sie go uzywa? I mozna go kupic? Czy dostaje sie w gabinecie?

  6. Lintuu Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-12 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 30 grudnia 2009, 16:07

    Fighterka napisał(a)

    A co chodzi z tym woskiem ?? Bo mam problem z policzkami ale ortodontka nic mi nie powiedziala o zadnym wosku...Jak sie go uzywa? I mozna go kupic? Czy dostaje sie w gabinecie?



    a no więc mi ortodontka dała wosk. takie małe pudełeczko,., bierzesz trochę tego wosku i naklejasz na zamek lub jakis drut, który Ci uwiera ;) nie mam pojęcia czy możesz gdzieś go kupić,., chociaż myślę, że tak ;)

  7. Lintuu Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-12 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 30 grudnia 2009, 16:14

    a no wiec jeszcze ja nie podzieliłam się wrażeniami po założeniu aparatu ;)

    21 (tydz. temu) miałam załozony aparacik ;) nic nie bolało. Później tak z 4 godz po założeniu troszkę cierpiałam;P ale tylko trochę,., następnego dnia ból zębów ustąpił ale zaczęło się obcieranie policzków tym drutem;/ śmiać się nie mogłam (bo poszłam do szkoły i wosku nie wzięłam) Właściwie to wszystko jem ;) niedługo na dół mi założą. ;) gumki mam niebieskie^^
    a teraz nic mnie boli i jest gut ;)

  8. Agula_85 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-12 Posty: 11 Podziękowania: 2

    Napisano: 3 stycznia 2010, 23:12

    Ja wosk też dostałam od razu przy zakładaniu aparatu ( bez dodatkowych opłat) Tak na prawdę użyłam go może 3-4 razy, później policzki się przyzwyczaiły, ale przyznam ze te wosk bardzo mi pomógł, policzki aż mi krwawiły z obtarć, ale po naklejeniu szybko sie zagoiły i było już ok.

    Aparacik mam już 4 tygodnie i widzę duże postępy, jutro wizyta... :) nie mogę się doczekać!!!

  9. Tusia_m Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-12 Posty: 2 Podziękowania: 0

    Napisano: 7 stycznia 2010, 21:58

    Co do tego wosku to ja też nie dostałam ale idzie go kupić w niektórych gabinetach lub sklepach/hurtowniach ortodontycznych. A jeśli o te specjalne szczoteczki chodzi to proponuje kupić w rossmannie ;) pisze że do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych ale świetnie sprawdzają się przy aparacie :)
    Pozdrawiam

  10. Landrynkaaa Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-01 Posty: 1 Podziękowania: 0

    Napisano: 11 stycznia 2010, 15:02

    Cześć aparat dolny mam juz rok a na dole założyłam dopiero miesiąc temu :( Mnie nic nie bolało zakładanie, na nastepny dzien po zalozeniu tez nie bolało więc sie ceszyłam :)

  11. Agula_85 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-12 Posty: 11 Podziękowania: 2

    Napisano: 13 stycznia 2010, 23:43

    Czy któraś z Was ma może aparat na martwych zębach? Chodzi mi oto, że mój ząb-dwójka jest martwy i słyszałam że takie zęby się wolniej przesuwają. Ortodontka moja twierdzi, że na pewno się przesunie tylko wolniej, jednak wolałabym to usłyszeć od kogoś kto tego doświadczył :) Zależy mi na tej dwójce bo ona była głównym powodem założenia aparatu(jest wciśnięta do środka, miejsce na nią już mam po 2 miesięcznym rozpychaniu i mam teraz ją "wyciągać"). Mam nadzieję, że słowa mojej Orto się sprawdzą. Piszcie jeśli coś wiecie na temat przesuwania się martwych zębów.

  12. Agula_85 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-12 Posty: 11 Podziękowania: 2

    Napisano: 14 stycznia 2010, 0:03

    Kopiuję ponownie link, który kiedyś dawno był zamieszczony na tym forum- fajna sprawa!!!
    Szybko można sprawdzić w jakich gumeczkach jest Ci najlepiej :D Dzięki dla użytkowniczki Pretty_Smile!


    http://www.cborthodontics.com/colorplanner.asp

    1 użytkownik podziękował za tę wiadomość weronikalam

  13. Wikaaa Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-11 Posty: 8 Podziękowania: 1

    Napisano: 16 stycznia 2010, 19:28

    Ja mam zatrzymanego kła który mi rozpuścił korzeń dwójki i ona w każdej chwili moze wypasc.Może ma ktoś podobną sytułacje ?? ?

  14. Madzia222 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-01 Posty: 3 Podziękowania: 0

    Napisano: 17 stycznia 2010, 21:36

    Cześć . Noszę aparat od jakiś 4 mięsiecy. Nie jestem jeszcze zbytnio doświadczona. Czy każde odklejenie gumeczki tzw. ligatury opóźnia leczenia labo całkiem je zatrzymuje?

  15. hallina Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-01 Posty: 24 Podziękowania: 1

    Napisano: 18 stycznia 2010, 21:20

    Madzia222 napisał(a)

    Cześć . Noszę aparat od jakiś 4 mięsiecy. Nie jestem jeszcze zbytnio doświadczona. Czy każde odklejenie gumeczki tzw. ligatury opóźnia leczenia labo całkiem je zatrzymuje?




    na nosilam aparat staly 14 miesiecy ;) dosc szybko zostal zdjety naszczescie ;D

    no wiec moja lekarka kazala od razu przychodzic gdy "gubilam" gumeczki
    ale nieraz i z tydzien to trwalo , wiec to nic strasznego ale lepiej nie zaniedbywac

    1 użytkownik podziękował za tę wiadomość Madzia222

  16. hallina Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-01 Posty: 24 Podziękowania: 1

    Napisano: 18 stycznia 2010, 21:22

    Lintuu napisał(a)

    mam takie pytanie. mam założony aparat i czy konieczna jest ta specjalna szczoteczka do mycia zębów? byłam w każdej aptece i powiedzieli, że będą dopiero w styczniu,., czy ta zwykła szczoteczka jest zła?



    ja mialam ta specjalna i tylko 1 raz ja uzylam nie byla praktyczna
    uzywalam caly czas zwykla ;) po prostu miekka mosi byc

  17. weronikalam Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-01 Posty: 24 Podziękowania: 2

    Napisano: 23 stycznia 2010, 9:53

    Nie nie trzeba mieć tej specjalnej szczoteczki!! :) ja naprzykład kupiłam sobie elektryczną i pani w aptece dała mi taką koncówke specjalną do aparatu! :) I rzeczywiscie jest lepsza,ale mozna miec tez zwykłą szczoteczke tylko nie za twardą!!

  18. weronikalam Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-01 Posty: 24 Podziękowania: 2

    Napisano: 23 stycznia 2010, 10:02

    Ja mam dopiero pol roku...I przed założenie aparatu miałam gumeczki rozpychające i mnie bardziej bolały niz aparat!!Wymiane mam co 2 miesiące bo moja orto powiedziala ze nie ma sensu co miesiąc...Ale to zalezy :) Ja mam górę i dół i zapłaciłam 3200 :( a za wizyte płace ok 60zl.Teraz mam ten twardy drut na gorze...:/ Mi naprzykład co do past to poleciła ją ortodątka ,,Ortho Kin" jest jeszcze płyn!!Pasta rózni sie tylko tym ze ma lużną konsystencje!Kosztuje ok 16 zl i plyn tez :)

  19. szweblik14 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-01 Posty: 1 Podziękowania: 0

    Napisano: 26 stycznia 2010, 19:42

    Witam, właśnie zdjęłam aparat i ide za 2 tyg po te wkladki. I strasznie sie boje ze za te 2 tyg sie cofną zęby (znam takich), a teraz sa idealne. Nosilam 1,5roku aparat. Pozdrawiam

  20. reginaa Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-01 Posty: 1 Podziękowania: 0

    Napisano: 27 stycznia 2010, 19:43

    Ja musze na poczatku dwie 4 wyrwać, jedną miałam wczoraj, z drugą idę jutro, boje się strasznie.
    5 lutego bede zakładać aparat, pierwsze dni noszenia aparatu bolą?

Podobne tematy ostatni post
Brak nowych postów Problem z aparatem ortodontycznym POMOCY ! Autor: klara123, 28 lutego 2012, 15:14
  • 6 odpowiedzi
  • 1304 wyświetlenia
ewamalowana
Brak nowych postów Jak przekonać rodziców na stały aparat ??? Autor: klauDynkaa14, 3 września 2011, 12:44
  • 11 odpowiedzi
  • 1662 wyświetlenia
Marinxa
Brak nowych postów Wybielanie zębów
( 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ) Autor: OlaOla, 13 stycznia 2009, 17:59
  • 173 odpowiedzi
  • 54144 wyświetlenia
ada90

1
zaloguj się do

nie masz konta? zarejestruj się, to tylko kilka sekund!

Zamknij

zapomniałeś hasła?

zarejestruj się w

masz już konto? zaloguj się

Zamknij

dodaj do
Zamknij
Dodaj do stylistka +

Przeciągnij przycisk na pasek ulubionych w przeglądarce.Wygodnie dodawaj zdjęcia i rzeczy ze stron, które odwiedzasz.