Aparat ortodontyczny stały

  1. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 18 kwietnia 2010, 13:06

    Cherrylotte napisał(a)

    Moja Droga, zdejmowanie aparatu nie boli. Niestety nie unikniesz bólu zębów, który utrzymuje się do około 2 dni po zdjęciu aparatu. To naturalna reakcja - dotąd ich ustawienie było utrzymywane mechanicznie, teraz muszą sobie poradzic same.

    PS: Leczę się ortodontycznie już od 10 lat. Dało mi to możliwośc zebrania bogatego doświadczenia. W razie
    jakichkolwiek pytań, proszę pisac. Z przyjemnością postaram się rozwiac (w miarę możliwości) każdą wątpliwośc dotycząca tego tematu :)



    ja mam pytanko,myślę ze w krótkim czasie zdejmę aparat..czy zeby po jego zdjęciu mocno się schodzą? czy jest możliwość pogorszenia się łuku mimo aparatu retencyjnego? z góry dziękuję za odpowidź ;)

  2. malutka01 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 11 Podziękowania: 0

    Napisano: 18 kwietnia 2010, 15:53

    Hej jestem nową osobą na tej stronie... :) Proszę o jakąś rade chce założyć sobie aparat stały, ale jestem wrażliwą osobą i strasznie się boję że nie wytrzymam bólu...niech mi ktoś powie czy to naprawdę,aż tak boli muszę mieć górę i dół...proszę o jakieś komentarze...dziękuję i pozdrawiam

  3. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 18 kwietnia 2010, 18:26

    ej, Malutka nie musisz się aż tak obawiać ;) noe da się przeżyć..poprostu trzeba dobrze się przygotować.Po pierwsze jest to długi okres czasu..no i niestety ale trzeba dostosować pewnego rodzaju dietę by twardy kawałek pokarmu nie odczepił nam klamry.No trzeba się przygotować też ,że przez pierwsze miesiące bedzie pewien dyskomfort,ranki wew.strony jamy ustnej ale na to wszystko jest rada..ja dostałam wosk,którym smaruje się klamry i przeżyłam..no troszkę boli gdy zeby się ustawiają i firmują w łuk...ja schudłam bardzo, nic nie mogłam jeść...piłam tylko, jadałm zupy itp.
    :( teraz zostało mi kilka miesięcy i nic juz nie czuję;P cieszę się pięknym równym zgryzem.czasem pomyślę..warto było ;)

  4. tuska Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-09 Posty: 30 Podziękowania: 3

    Napisano: 19 kwietnia 2010, 21:46

    ja np. jak mi zakładała myślałam o tym co ona mi tam robi a zakładała z godzinkę dobrą ;)
    w maju dół aaa :)

  5. tuska Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-09 Posty: 30 Podziękowania: 3

    Napisano: 19 kwietnia 2010, 21:46

    a tak poza tym czy są po zdjęciu jakieś ślady noszenia chodzi mi o np. przebarwienia jakieś :)

  6. kasiulek2546 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 11 Podziękowania: 0

    Napisano: 22 kwietnia 2010, 17:09

    hej.15.04.10r bylam u ortodonty zrobiła zdjecie i wyciski za tydzien mam zadzwonic i ona mi powie czy musze usunac gorne czworki. na dole tez bede miec aparat. mam pytanie czy kazdy musi nosic separatory?

  7. kasiulek2546 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 11 Podziękowania: 0

    Napisano: 22 kwietnia 2010, 17:17

    Agula_85 napisał(a)

    Czy któraś z Was ma może aparat na martwych zębach? Chodzi mi oto, że mój ząb-dwójka jest martwy i słyszałam że takie zęby się wolniej przesuwają. Ortodontka moja twierdzi, że na pewno się przesunie tylko wolniej, jednak wolałabym to usłyszeć od kogoś kto tego doświadczył :) Zależy mi na tej dwójce bo ona była głównym powodem założenia aparatu(jest wciśnięta do środka, miejsce na nią już mam po 2 miesięcznym rozpychaniu i mam teraz ją "wyciągać"). Mam nadzieję, że słowa mojej Orto się sprawdzą. Piszcie jeśli coś wiecie na temat przesuwania się martwych zębów.


    ja mam taka sama wade jak Ty tylko dwojka jest bardziej wysunieta do tylu i wyglada to jakbym ie miala zeba

  8. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 22 kwietnia 2010, 20:22

    no na kilku fotkach znajomych widziałam juz ślady po zdjęciu aparatu :( ale moze szybko wróca do normy..taka tez mam nadzieję ;)

  9. mamfajnynick Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 3 Podziękowania: 0

    Napisano: 24 kwietnia 2010, 19:12

    moj kosztował 1600 za jeden łuk

    zwykly metalowy i kolorowe gumki a wizyta kosztuje 150 zl.

  10. mamfajnynick Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 3 Podziękowania: 0

    Napisano: 24 kwietnia 2010, 19:14

    jesli bedziesz dobrze dbac o zeby , dostaniesz o tym gazetke od ortodonty i zestaw rzczy do czyszczenie to spoko zadnych sladow tylko trzeba myc zeby po kazydym posilku uzwac odpowiedniej pasty i szczoteczki i juz..

  11. mamfajnynick Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 3 Podziękowania: 0

    Napisano: 24 kwietnia 2010, 19:18

    ahh i malutka

    jesli chcesz mnie piekne proste i zdrowe zeby to musz nosic aparat a przeciez bol nie jest taki duzy :) ,

    lepiej pocierpiec troszke i pozniej dobrze wygladac a nie zalowac ze sie nie ma aparatu..

  12. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 26 kwietnia 2010, 18:53

    te kolorowe gumki sa na poczatku..przynajmniej ja miałam i nie wygladało to najlepiej,ale juz ich nie mam sazastąpione metalem ;) i ja za wizyte płacę 100 zł..w Łodzi,ale słyszłam ze to i tak drogo bo płacą na po 80zł;/

  13. starny Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 2 Podziękowania: 0

    Napisano: 28 kwietnia 2010, 14:17

    hej, mam pytanie - czy wszystkim wam był robiony wycisk zębów? mój ortodonta od razu umówił mnie na założenie aparatu bez zakładania wcześniej gumek i robienia tego wycisku. sam nie wiem co o tym sądzić...

  14. Ewax94 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 1 Podziękowania: 0

    Napisano: 28 kwietnia 2010, 18:50

    hej :) ja byłam u ortodonty 31 marca br. i od razu miałam te odciski zębów i fotkę :D 2 czerwca mam mieć już zakładany aparat,ale nic nie wiedziałam o żadnych gumkach,aż do teraz jak przeczytałam na tym forum. czy to znaczy,że ich nie potrzebuję?

  15. starny Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 2 Podziękowania: 0

    Napisano: 28 kwietnia 2010, 20:19

    no to sam już nie wiem co sądzić o tym ortodoncie. kolejki do niego ogromne a nawet odcisku nie zrobił tylko zajrzał w buzię i mówi to to i to i będzie dobrze. ja za długo się już z tymi zębami męczę żeby mi ktoś to zwalił. do tego za takie pieniądze.

  16. kasiulek2546 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 11 Podziękowania: 0

    Napisano: 30 kwietnia 2010, 18:04

    dzwoniłam dzis do ortodonty i musze załozyc na trzy miesiace aparat rozszerzajacy na góre i doł koszt tych aparatow 400 zł :)
    a moze ktoras z was jezdzi do orto.. z łomży? :)

  17. zbuntowana666 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-05 Posty: 1 Podziękowania: 0

    Napisano: 1 maja 2010, 10:16

    OlaOla napisał(a)

    Miałam aparat ortodontyczny stały prawie ponad 2 lata. Jeśli macie jakieś pytania to chętnie opowiem bo doświadczenie przez ten czas można sobie wyrobić :)

    Z efektów jestem bardzo zadowolona chociaż trochę to kosztowało ale to chyba mniej ważne :)

    Jeśli jakieś pytania to pytać śmiało :)




    Ja mam pytanie. mogłabyś napisać do mnie na lumpek@buziaczek.pl bo publicznie się wstydze ;DD

  18. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 1 maja 2010, 20:22

    starny napisał(a)

    hej, mam pytanie - czy wszystkim wam był robiony wycisk zębów? mój ortodonta od razu umówił mnie na założenie aparatu bez zakładania wcześniej gumek i robienia tego wycisku. sam nie wiem co o tym sądzić...


    no wydaje mi się ,ze wycisk musi być.. :( zarówno dla samego założenia aparatu jak i dla porównania..po wycisku jest taki wapniowy chyba ;) model twojej szczeki..mozliwe,że jesli ma dużo klientów to chce sobie zaoszczedzić czas..ale nie powinno tak być wkoncu każdy za to płaci duże pieniażki..;/ a co do gumek to gumki(przynajmniej ja)miałam na aparacie..teraz (po ok.roku)łuk się ładny robił i kolorowe gumki sa zdejmowane ale to indywidualna sprawa bo kazdy ma inny układ i innego czasu wymaga leczenie..

  19. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 1 maja 2010, 20:23

    a i w dniu wycisku robione powinno być zdjęcie pamiatkowe :D tylko twoich ząbków :) więc malowac się nie musisz ;)

  20. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 1 maja 2010, 20:27

    kasiulek2546 napisał(a)

    dzwoniłam dzis do ortodonty i musze załozyc na trzy miesiace aparat rozszerzajacy na góre i doł koszt tych aparatow 400 zł :)
    a moze ktoras z was jezdzi do orto.. z łomży? :)


    aparat rozszerzający ..jesli mówimy o tym samym to szokuje mnie cena :) 400zł..ja miałam przed aparatem zakładany tzw.łuk..który miał za zadanie poszerzyć mi szczekę..jest on w poprzek podniebienia..i trzyma na trzonach..ale to było wliczone w koszt całego aparatu..czyli 2x 1600zł.

Podobne tematy ostatni post
Brak nowych postów Problem z aparatem ortodontycznym POMOCY ! Autor: klara123, 28 lutego 2012, 15:14
  • 6 odpowiedzi
  • 1304 wyświetlenia
ewamalowana
Brak nowych postów Jak przekonać rodziców na stały aparat ??? Autor: klauDynkaa14, 3 września 2011, 12:44
  • 11 odpowiedzi
  • 1662 wyświetlenia
Marinxa
Brak nowych postów Wybielanie zębów
( 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ) Autor: OlaOla, 13 stycznia 2009, 17:59
  • 173 odpowiedzi
  • 54144 wyświetlenia
ada90

1
zaloguj się do

nie masz konta? zarejestruj się, to tylko kilka sekund!

Zamknij

zapomniałeś hasła?

zarejestruj się w

masz już konto? zaloguj się

Zamknij

dodaj do
Zamknij
Dodaj do stylistka +

Przeciągnij przycisk na pasek ulubionych w przeglądarce.Wygodnie dodawaj zdjęcia i rzeczy ze stron, które odwiedzasz.