Aparat ortodontyczny stały

  1. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 31 maja 2010, 15:19

    nie wiem do kogo kierowałaś pytanko..ale ci odpowiem :P metalowy wzięłam nie tylko dlatego,że tanszy ale lepiej wygląda wg mnie.do porcelanowego trzeba fakt dołozyć ok500zł i mniej go widać tylko na zebach super śnieznobiałych..ale druciki i tak sa widoczne :( wiec po co ser jak nie jadasz kiełbasy :D (tra la la) :D :D za łuk w łodzi płaciłam 1600zł..ale sa ogólnie po 1500 a nawet 1300 słyszałam :)

  2. domy Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 3 Podziękowania: 0

    Napisano: 31 maja 2010, 16:57

    A to znowu ja :) Ja pojutrze ( :) :) ) będę miała zakładany górę i dół. I chciałabym jeszcze zapytać czy gdy się ma aparat można używać szczoteczki do zębów na baterie? Boję się że jak zacznę myć ząbki to jakieś części nooo...odlecą. Proszę o pomoc

  3. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 31 maja 2010, 18:06

    domy napisał(a)

    A to znowu ja :) Ja pojutrze ( :) :) ) będę miała zakładany górę i dół. I chciałabym jeszcze zapytać czy gdy się ma aparat można używać szczoteczki do zębów na baterie? Boję się że jak zacznę myć ząbki to jakieś części nooo...odlecą. Proszę o pomoc


    ja przed załozeniem aparatu bałam się o higiene jamy ustnej..teraz wiem,ze to czysty wymysł producentów.od 1,5roku myję zwykła i nie mam zadnych problemów. :) płucz czesto płynami bo nitką jakoś nie mozna..a bynajmniej jest to utrudnione..nie trac głowy myj jak dotychczas to nic specjalnego ;) pozdrawiam

  4. rewa123 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-05 Posty: 1 Podziękowania: 0

    Napisano: 31 maja 2010, 18:18

    Witam. Chcialabym się dowiedzieć gdzie w Łodzi miałaś zakładany aparat.

  5. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 31 maja 2010, 20:02

    na kościuszki 27 avantex jak dobrze pamietam..dr.mikołajczyk :)

  6. Agula92 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-05 Posty: 13 Podziękowania: 1

    Napisano: 31 maja 2010, 21:35

    ewelinka986 - pierwsze z pytań które zadałam Pani ortodontce na pierwszej wizycie to to, ile trzeba płacić za gumeczki :P Dla mnie są boskie :D I w ogóle to pocieszyła mnie, że są darmowe :P A mam jeszcze jedno pytanie.. Bo Pani ortodontka powiedziała mi, że odlew czy tam wylew zębów zrobi mi od razu i od razu założy aparat.. możliwe to? Może tak miała któraś z Was? Bo trochę się niepokoje :P

  7. szaulinka Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 2 Podziękowania: 0

    Napisano: 1 czerwca 2010, 12:31

    Hej jestem nowa i za tydzień będę miała zakładany aparat na górny łuk :) ale niestety nie metalowy tylko kryształowy(on jest niewidoczny) i nie z powodu mojego widzi mi się tylko ze względów alergicznych i mam pytanko miał ktoś z was taki aparat, jeżeli tak to jakie gumeczki do niego zakładaliście bo kolorowe to martwię się że nie będą fajnie wyglądać :( z góry dziękuje za odpowiedzi :)

  8. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 1 czerwca 2010, 19:14

    Agula92 napisał(a)

    ewelinka986 - pierwsze z pytań które zadałam Pani ortodontce na pierwszej wizycie to to, ile trzeba płacić za gumeczki :P Dla mnie są boskie :D I w ogóle to pocieszyła mnie, że są darmowe :P A mam jeszcze jedno pytanie.. Bo Pani ortodontka powiedziała mi, że odlew czy tam wylew zębów zrobi mi od razu i od razu założy aparat.. możliwe to? Może tak miała któraś z Was? Bo trochę się niepokoje :P


    za gumeczki?hehehe za darmo to tak niezupełnie bo wkoncu całośc kosztuje 3200 wiec to wliczone w cenę :P
    tak..odlew chyba :) to taka masa jakby steryna cieplła dociska ci do zebów górnych i dolnych i wtedy ma odcisk twojego zgryzu..ja nie pamietam ale chyba miałam na drugi czy trzci dzien aparat zakładany..kurcze nie pamietam bo wczesniej miałam ruchomy aparat który sie nie sprawdził..i miałam podobne zabiegi..zrobi przed załozeniem zdjecie samych zebów..sam wycisk nic a nic nie boli..to normalka :D

  9. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 1 czerwca 2010, 19:18

    szaulinka napisał(a)

    Hej jestem nowa i za tydzień będę miała zakładany aparat na górny łuk :) ale niestety nie metalowy tylko kryształowy(on jest niewidoczny) i nie z powodu mojego widzi mi się tylko ze względów alergicznych i mam pytanko miał ktoś z was taki aparat, jeżeli tak to jakie gumeczki do niego zakładaliście bo kolorowe to martwię się że nie będą fajnie wyglądać :( z góry dziękuje za odpowiedzi :)


    jesli czytasz komentarze to wczesniej wytłumaczyłam czy on jest niewidoczny.. :P ale jesli chodzi o alergię to mozliwe ,ż eto jedyna metoda :( albo chce cię lekarz naciągnąc na koszty dowiedz się lepiej ;/ mnie nikt nie pytała o gumeczki..jakiego koloru :P one sa takie jakiej trwałości potzrebuje wada zgryzu..lub jakimi dyponuje lekarz.no gumeczki sa przez kilka miesięcy ale nie wyglądaja fajnie(mi się nie podobało) a poza tym wiecej jedzenia się chowa miedzy nie :(

  10. Agula92 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-05 Posty: 13 Podziękowania: 1

    Napisano: 1 czerwca 2010, 21:10

    No to dobrze, że wycisk nie boli, słyszałam tylko, że można mieć odruch wymiotny.. ale może ktoś głupoty pisał :P No ale nie wiem ;p No to mam nadzieję, że wszystko jest ok, i tego samego dnia mi wszystko zrobi, jak mówiła. W sumie chyba musi, bo nie wiem, ile można tak chodzić z dziurami po zębach, bo ponoć niedługo.. Żeby się nie zrosło tam coś.

    1 użytkownik podziękował za tę wiadomość malutka01

  11. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 1 czerwca 2010, 23:15

    Agula92 napisał(a)

    No to dobrze, że wycisk nie boli, słyszałam tylko, że można mieć odruch wymiotny.. ale może ktoś głupoty pisał :P No ale nie wiem ;p No to mam nadzieję, że wszystko jest ok, i tego samego dnia mi wszystko zrobi, jak mówiła. W sumie chyba musi, bo nie wiem, ile można tak chodzić z dziurami po zębach, bo ponoć niedługo.. Żeby się nie zrosło tam coś.


    no niby tak tez słyszałąm ale to przykłada ,dociska do szczeki na 5 sekundjak nie masz odruchu wymiotnego przy myciu zabków(niektórzy maja) to nie powinnas miec problemu..a zabki sa zawsze ruchome wiec nie zrsnie ci się.. ;) jak nosiłam aparat ruchomy czyli taki na noc(ewent.w dzien-kiedy miałam czas)to zabki się układały jak miałam przerwe 2 dniowa w noszeniu zabki się schodziły..wiec stad po zdjeciu aparatu ortodontycznego stałego lekarz zrobi ci za opłata (ok350-400zł) aparat retencyjny,który się nosi nie wiem jak to jest ale dość czasto się go zaklada by zabki się nie wróciły to poprzedniego stanu ;(

  12. szaulinka Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 2 Podziękowania: 0

    Napisano: 2 czerwca 2010, 14:45

    Po pierwsze dziękuje Ewelinko 986 za odpowiedz :) Po drugie to to, że muszę nosić antyalergiczny aparat jest pewne rozmawiałam już o tym z ort ale kurcze zła jestem bo chciałam mieć metalowy z gumeczkami we wszystkich kolorach a tu jeszcze to, że one się przebarwiają i że rzucają się bardziej w oczy przy zębach, które nie są białe, masakra jestem załamana :(

  13. Agula92 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-05 Posty: 13 Podziękowania: 1

    Napisano: 2 czerwca 2010, 15:55

    Taak, o aparacie retencyjnym słyszałam, ale to mnie jakoś strasznie nie przeraża. A co do odruchów wymiotnych to przy myciu nie mam, więc mam nadzieję, że wszystko będzie ok :P A co do zrośnięcia się to miałam na myśli, że jeszcze zanim założę aparat to żeby się nie zrosło nic, bo mówią, że z dziurami po zębach długo nie można być. O :) A dziś jestem po wyrwaniu trzeciego, już ostatniego.. Na szczęście :) Jeszcze za tydzień zdjęcie szwów, które niestety dziś były potrzebne i potem aparat :)

  14. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 2 czerwca 2010, 17:31

    zdjęcie szwów?! Boze przeraz mnie to :O :) czyli bedziesz miała w te miejsca zakładane mostki implanty czy poprostu zeby się wyrównają i nic nie musisz robic?!

  15. Agula92 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-05 Posty: 13 Podziękowania: 1

    Napisano: 2 czerwca 2010, 21:00

    No niestety powiedziała Pani, że miałam trudnego zęba do wyrwania i że rana była duża i trzeba było zszyć. Nie jest tak źle, poza uczuciem, że mam jakieś żyłki troszkę odstające tam w dziurze po zębie :P Co do zakładania 'gratisów' do aparatu, to nic mi nie wiadomo, ale Pani kiedyś napomkniała, że to się nosi jakąś blaszkę jak wyrywa się 2 zęby.. Ale nic mi w sumie nie wiadomo, dowiem się na miejscu, czyli już wkrótce :) :) Ale zęby się normalnie zrosną, bo wyrwałam po to, by zrobić miejsce dla innych, które są właściwie w drugim rzędzie.. Jeden właściwie. I to po to, bo mam za małą szczękę. Więc żadnych mi sztucznych raczej wstawiać nie będą :)

  16. katrina_1999 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2008-10 Posty: 5 Podziękowania: 0

    Napisano: 3 czerwca 2010, 13:44

    Witam Was wszystkie, mam aparat już...w marcu zaczął się 4 rok. mam pytanie w sprawie wyrywanego zęba, ortodontka wyrwała mi czwórkę, ta dziura zmniejszyła się o 2milimetry i to się stało półtora roku temu i do tego między dwójką a trójką zrobiła mi się szpara właśnie dwu milimetrowa. Od półtora roku nic się nie zmieniło, nie mam i nie miałam krzywych zębów, aparat mi nałożono z powodów zdrowotnych, nadal go noszę tylko, dlatego że ta dziura nie chce mi zejść, czy ktoś może miał taki problem? Myślę, że może popełniła błąd, że nie powinna była wyrywać mi tego zęba...

  17. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 3 czerwca 2010, 16:48

    katrina_1999 napisał(a)

    Witam Was wszystkie, mam aparat już...w marcu zaczął się 4 rok. mam pytanie w sprawie wyrywanego zęba, ortodontka wyrwała mi czwórkę, ta dziura zmniejszyła się o 2milimetry i to się stało półtora roku temu i do tego między dwójką a trójką zrobiła mi się szpara właśnie dwu milimetrowa. Od półtora roku nic się nie zmieniło, nie mam i nie miałam krzywych zębów, aparat mi nałożono z powodów zdrowotnych, nadal go noszę tylko, dlatego że ta dziura nie chce mi zejść, czy ktoś może miał taki problem? Myślę, że może popełniła błąd, że nie powinna była wyrywać mi tego zęba...


    czy dobrze rozumiem?! nosisz juz 4 rok aparat?! :O to narmalne ,ze zeby sie schodza ale majac aparat nie powinny się zejść bo to kontroluje ortodonta..powinien kontrolowac.jesli się schodza to powinien naciągnąć drut(łuk) by powiekszyć przestrzen by załozyć np.mostek(dodtkowy zab) badz musisz poczekać by się zeszły i ścisneły zeby i nie bedzie potrzebny dodtkowy zab.ja równiez miałam szparkę miedzy jednkami w skutek układania zebów ale był mak2 tyg..mozliwe,ze zab (w miejscu zeba jest korzen)który utrudnia zmiane poozenia zabka) :(

  18. katrina_1999 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2008-10 Posty: 5 Podziękowania: 0

    Napisano: 4 czerwca 2010, 22:11

    Tak, 13 marca zaczął się 4 rok. Szparę między jedynkami też mam, ale ona wyrwała mi czwórkę, żeby jak to ona powiedziała pomniejszyć mi szczękę która nie jest proporcjonalna do żuchwy. Ogólnie to podobno wszystkim się wyrywa czwórkę po to chociażby żeby wyprostować zęby, tak? I dlatego że ta dziura po czwórce nie chce mi zejść, bo na jej miejsce ma wskoczyć trójka, pytam, czy ktoś miał taki problem, bo wydaje mi się, że babka popełniła błąd...

  19. Ailish Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 7 Podziękowania: 0

    Napisano: 5 czerwca 2010, 20:51

    Hejka wam .

    Noszę aparat już rok i również mogę wam conieco powiedzieć . A więc ortodontka zakładała mi najpierw górną część , ponieważ mój zgryz był tak krzywy [ nie śmiać się ] , że nie można było od razu odbydwu .. U niektórych też może tak być . Jeden łuk np. górny to wydatek około 1500 pln , ale to zależy w jakim zakładzie . No i jeśli macie poniżej 13 lat , to macie za darmo . Zwykle jednak ortodonci specjalnie przedłużają wizyty i czekają , aby dziecko skończyło 13 lat , bo oni się na tym tylko wzbogacają , mniejsza z tym . Też tak mieliście ? Czasem po prostu trzeba być cwanym i trochę pokombinować . Noszę aparacik już rok i aktualnie moje ząbki są baardzo proste , czego się nie spodziewałam w tak krótkim czasie . Szpara między jedynkami , krzywe dolne zęby - wszystko zniknęło . Jeśli zakładacie aparat , to nie myślcie , że wydacie 3000 zł i tyle , bo co miesiąc trzeba chodzić na wizyty ( około 100 zł ) . No i przedewszystkim trzeba o niego strasznie dbać . Moja kuzynka niedawno ściągnęła aparat , i ma straaaaszne odbarwienia , tzn . w miejscu tych klamerek ma białe plamy , a na około żółte , zardzewiałe . Także higiena to podstawa . Ja używam elektrycznej szczoteczki ze specjalną końcówką do aparatów , z takim wgłębieniem na środku ( kupicie ją w zakładzie ortodontycznym ) , używam też dwóch rodzajów malutkich szczoteczek między klamerkami , szczotki do języka i policzków ( ciocia z anglii przywiozła ;D ) . Najlepsza chyba pasta elmex i płyn do płukania . I powiem wam że aparatu praktycznie nie czuję . Mogę normalnie żuć nawet gumę , wszyściutko normalnie jem , tylko jak chodzę na te comiesięczne wizyty ( wymienianie drucików ) , to potem przez kilka dni nic nie mogę jeść oprócz Ibupromu Max ;o potem jest okay . Pozdrawiam was ;D

  20. Ailish Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 7 Podziękowania: 0

    Napisano: 5 czerwca 2010, 20:55

    ewelinka986 napisał(a)

    czy dobrze rozumiem?! nosisz juz 4 rok aparat?! :O to narmalne ,ze zeby sie schodza ale majac aparat nie powinny się zejść bo to kontroluje ortodonta..powinien kontrolowac.jesli się schodza to powinien naciągnąć drut(łuk) by powiekszyć przestrzen by załozyć np.mostek(dodtkowy zab) badz musisz poczekać by się zeszły i ścisneły zeby i nie bedzie potrzebny dodtkowy zab.ja równiez miałam szparkę miedzy jednkami w skutek układania zebów ale był mak2 tyg..mozliwe,ze zab (w miejscu zeba jest korzen)który utrudnia zmiane poozenia zabka) :(



    Ewelinka mam ten sam problem . Przed założeniem aparatu wyrwali mi czwórkę ( mleczaka ) . Nowy ząb już urósł , i przez niego miałam szparę między tą czwórką a trójką . Przez aparat mam teraz szparę między trójką a dwójką , co strasznie wygląda ( wampir! ) . Czasem tak jest , szczególnie z moją ortodontką .. cały czas się spieszy i wszystko robi na odpiernicz .. ;/

Podobne tematy ostatni post
Brak nowych postów Problem z aparatem ortodontycznym POMOCY ! Autor: klara123, 28 lutego 2012, 15:14
  • 6 odpowiedzi
  • 1304 wyświetlenia
ewamalowana
Brak nowych postów Jak przekonać rodziców na stały aparat ??? Autor: klauDynkaa14, 3 września 2011, 12:44
  • 11 odpowiedzi
  • 1662 wyświetlenia
Marinxa
Brak nowych postów Wybielanie zębów
( 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ) Autor: OlaOla, 13 stycznia 2009, 17:59
  • 173 odpowiedzi
  • 54144 wyświetlenia
ada90

1
zaloguj się do

nie masz konta? zarejestruj się, to tylko kilka sekund!

Zamknij

zapomniałeś hasła?

zarejestruj się w

masz już konto? zaloguj się

Zamknij

dodaj do
Zamknij
Dodaj do stylistka +

Przeciągnij przycisk na pasek ulubionych w przeglądarce.Wygodnie dodawaj zdjęcia i rzeczy ze stron, które odwiedzasz.