Aparat ortodontyczny stały

  1. Ailish Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 7 Podziękowania: 0

    Napisano: 5 czerwca 2010, 20:58

    Ewelinka jeśli sądzisz że zrobiła błąd ( ja tak sądzę ) to jej o tym powiedz , bo potem to ty będziesz żałować mając przez nią krzywe zęby . Lub powiedz o tym rodzicom , a oni już będą wiedzieli do kogo się skierować . Jeśli naprawdę popełniła błąd , to możesz się nawet starać o odszkodowanie .

  2. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 5 czerwca 2010, 23:50

    katrina_1999 napisał(a)

    Tak, 13 marca zaczął się 4 rok. Szparę między jedynkami też mam, ale ona wyrwała mi czwórkę, żeby jak to ona powiedziała pomniejszyć mi szczękę która nie jest proporcjonalna do żuchwy. Ogólnie to podobno wszystkim się wyrywa czwórkę po to chociażby żeby wyprostować zęby, tak? I dlatego że ta dziura po czwórce nie chce mi zejść, bo na jej miejsce ma wskoczyć trójka, pytam, czy ktoś miał taki problem, bo wydaje mi się, że babka popełniła błąd...


    nie..hehe bynajmniej ja nie miałam usuwanego zeba by zeby były równe..nie wszyscy mają.. :) a jesli popełniła to rzadko który ortodonta ci się przyzna ..powie ,ze to twoja wina(wina uzebienia) ze nie chce się zejść..kurcze pytaj na wizytach bo 4 lata to troszke przesda..ona za wizyte bierze pewnie okoł100zł..!

  3. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 6 czerwca 2010, 0:03

    Ailish napisał(a)

    Hejka wam .

    Noszę aparat już rok i również mogę wam conieco powiedzieć . A więc ortodontka zakładała mi najpierw górną część , ponieważ mój zgryz był tak krzywy [ nie śmiać się ] , że nie można było od razu odbydwu .. U niektórych też może tak być . Jeden łuk np. górny to wydatek około 1500 pln , ale to zależy w jakim zakładzie . No i jeśli macie poniżej 13 lat , to macie za darmo . Zwykle jednak ortodonci specjalnie przedłużają wizyty i czekają , aby dziecko skończyło 13 lat , bo oni się na tym tylko wzbogacają , mniejsza z tym . Też tak mieliście ? Czasem po prostu trzeba być cwanym i trochę pokombinować . Noszę aparacik już rok i aktualnie moje ząbki są baardzo proste , czego się nie spodziewałam w tak krótkim czasie . Szpara między jedynkami , krzywe dolne zęby - wszystko zniknęło . Jeśli zakładacie aparat , to nie myślcie , że wydacie 3000 zł i tyle , bo co miesiąc trzeba chodzić na wizyty ( około 100 zł ) . No i przedewszystkim trzeba o niego strasznie dbać . Moja kuzynka niedawno ściągnęła aparat , i ma straaaaszne odbarwienia , tzn . w miejscu tych klamerek ma białe plamy , a na około żółte , zardzewiałe . Także higiena to podstawa . Ja używam elektrycznej szczoteczki ze specjalną końcówką do aparatów , z takim wgłębieniem na środku ( kupicie ją w zakładzie ortodontycznym ) , używam też dwóch rodzajów malutkich szczoteczek między klamerkami , szczotki do języka i policzków ( ciocia z anglii przywiozła ;D ) . Najlepsza chyba pasta elmex i płyn do płukania . I powiem wam że aparatu praktycznie nie czuję . Mogę normalnie żuć nawet gumę , wszyściutko normalnie jem , tylko jak chodzę na te comiesięczne wizyty ( wymienianie drucików ) , to potem przez kilka dni nic nie mogę jeść oprócz Ibupromu Max ;o potem jest okay . Pozdrawiam was ;D


    to ,ze zakłada się najpierw góre a później dół to normalka ;) ja płaciłam 1600zł za jeden łuk..ale to zalezy od miejscowości i od ortodonty..(w kazdym innym gabinecie sa ceny róznorodne)..racja czekaja by zarobić..ja miałam wczesniej "smoczek" później dwa ruchome aparaty :) a na koncu stały łacznie wydałam juz 2x400(ruchomy)=800(nie licze comiesiecznych wizyt)+3200(stały)=4000zł za sam aparat..a wizyty przekroczyły juz ta sumę (płace 100zł)po wymianie łuku nie mozesz jeść?! pierwsze słysze,serio :) jem wszystko a zardzewiałe miejsca to wina lekarza bo klej powinien byc wiekszy niz miejsca klamer by nie stykał się z zebem.. ;) a ze zostaje slad innego koloru to juz wiem,ze to narmalne..pozostaje (wydaje mi się-udam się )wybielanie zabków..czyli łacznie to kosztowna sprawa..by efekt był idealny ;)

  4. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 6 czerwca 2010, 0:06

    Ailish napisał(a)

    Ewelinka jeśli sądzisz że zrobiła błąd ( ja tak sądzę ) to jej o tym powiedz , bo potem to ty będziesz żałować mając przez nią krzywe zęby . Lub powiedz o tym rodzicom , a oni już będą wiedzieli do kogo się skierować . Jeśli naprawdę popełniła błąd , to możesz się nawet starać o odszkodowanie .


    okey..ale odpowiedz nie do mnie ;) ja z pewnoscią walczyła bym o to.. ;)

  5. Ailish Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 7 Podziękowania: 0

    Napisano: 6 czerwca 2010, 10:24

    aha, rzeczywiście - ta odpowiedź była kierowana do karinki. ;)

  6. katrina_1999 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2008-10 Posty: 5 Podziękowania: 0

    Napisano: 6 czerwca 2010, 16:59

    ach, oczywiście, że jej to powiedziałam, o nowych szparach, że czemu są, o tym że to za długo wszystko, powiedziała mi, że tak musi być, że wszystko w porządku. moje plany są takie, że pójdę do innego specjalisty... bo naprawdę za długo to trwa...i zaczyna mnie to denerwować

  7. katrina_1999 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2008-10 Posty: 5 Podziękowania: 0

    Napisano: 6 czerwca 2010, 17:05

    I ewelinka masz racje, powiedziała, że to wina mojego uzębienia, że mam za mocne kości...

  8. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 6 czerwca 2010, 18:07

    katrina_1999 napisał(a)

    I ewelinka masz racje, powiedziała, że to wina mojego uzębienia, że mam za mocne kości...


    no to taki chwyt marketingowy..nie przyzna się bo gdyby tak było musiała by słono za to płacić..po sprawie w sadzie a co za tym idzie ..zepsuta jej reputacja w miescie..co oznacza jej klęskę..bo nikt by nie poszedł do niej. :) moze idz do innego ale co to oznacza..jesli inny lekarz podejmie sie leczenia to własciwie nikt nie bedzie odpowiadał za szkody czy złe leczenie..lekarz prowadzacy powinien byc jeden..ale masz dowód,ze nie zna się na tym..chyba,ze powiesz nowemu,zeby sporzadził opis na pierwszej twojej wizycie opis ile nosisz i jakie uzebienie zastał po 4 latach..(paranoja)4 lata :O ale jesli masz siły na sprawy w sadzie to walcz- zrób jej na forach antyreklamę bo masz do tego prawo..niech nie ma klientów..kurcze ja nie dałabym jej zyc choć nie naleze do osób kłotliwych ale to zmarnowane 4 lata i kupę kasy.

  9. tuska Nowicjuszka

    Rejestracja: 2009-09 Posty: 30 Podziękowania: 3

    Napisano: 7 czerwca 2010, 15:30

    http://www.gilbertbraces.com/colors.asp gdyby ktoś miał dylemat :)

  10. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 7 czerwca 2010, 19:53

    dobre dobre ;)

  11. bielicka77 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 2 Podziękowania: 0

    Napisano: 8 czerwca 2010, 9:12

    Witam Was.Jestem tu nowa i mam do was pytanko;Czy któraś z Was miała zakładany aparat po to żeby wspomóc chore przyzębie(już zaleczone)no i oczywiście żeby ustawić ząbki w rzędzie.Jak przebiega takie leczenie?Czy miałyście więcej problemów z chigieną(w sensie jakieś stany zapalne).Mam od miesiąca górę aparatu nic się nie dzieje ale boję się troszeczke.ż góry DZIĘKUJĘ za odpowiedż,

  12. DuDZiK Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 8 Podziękowania: 0

    Napisano: 8 czerwca 2010, 11:21

    Ja również was witam :) za jakieś dwa miesiące planuję założyć sobie aparat. Jak byście mogły mi powiedzieć co muszę zrobić przed założeniem jego ?? i jest jeszcze mały szkopuł już mi wyrastają dwie ósemki. czy to jest jakiś problem ??

  13. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 8 czerwca 2010, 21:43

    bielicka77 napisał(a)

    Witam Was.Jestem tu nowa i mam do was pytanko;Czy któraś z Was miała zakładany aparat po to żeby wspomóc chore przyzębie(już zaleczone)no i oczywiście żeby ustawić ząbki w rzędzie.Jak przebiega takie leczenie?Czy miałyście więcej problemów z chigieną(w sensie jakieś stany zapalne).Mam od miesiąca górę aparatu nic się nie dzieje ale boję się troszeczke.ż góry DZIĘKUJĘ za odpowiedż,


    wiesz,pierwsze słysze o stosowaniu aparatu w celu innym anizeli estetycznym..ale chyba schemat przebiega tak samo..

  14. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 8 czerwca 2010, 21:46

    DuDZiK napisał(a)

    Ja również was witam :) za jakieś dwa miesiące planuję założyć sobie aparat. Jak byście mogły mi powiedzieć co muszę zrobić przed założeniem jego ?? i jest jeszcze mały szkopuł już mi wyrastają dwie ósemki. czy to jest jakiś problem ??


    napewno zrobic panoramiczne rtg zebów.wyleczyć zabki..i gotowe ;) 8 to nie problem..poniewaz aparat zakładany jest (przewanie)na 6.do szóstego zabka na dole i na górze..no chyba,ze nie masz 6 to na siódemkę :)

  15. ewelinka986 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-04 Posty: 153 Podziękowania: 22

    Napisano: 8 czerwca 2010, 21:47

    bynajmniej ósemka nie powinna stwarzać problemu ale to juz zalezy od lekarza prowadzacego.. :)

  16. Agula92 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-05 Posty: 13 Podziękowania: 1

    Napisano: 8 czerwca 2010, 22:31

    A ja się muszę pochwalić, że ściągnęłam szwy ;p Więc bomba ;p Trochę boli mnie jeszcze ząb obok tego wyrwanego, ale myślę, że to minie :) A co do Waszych tematów to chwilowo nie mam co się wypowiadać, bo nie jestem jeszcze z aparatem to Wam nie pomogę ;p

  17. DuDZiK Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 8 Podziękowania: 0

    Napisano: 9 czerwca 2010, 20:43

    ewelinka986 napisał(a)

    napewno zrobic panoramiczne rtg zebów.wyleczyć zabki..i gotowe ;) 8 to nie problem..poniewaz aparat zakładany jest (przewanie)na 6.do szóstego zabka na dole i na górze..no chyba,ze nie masz 6 to na siódemkę :)



    Wielkie dzięki;D Trochę się boje bólu, bo już tyle się nasłuchałam ale dam rade ;)

  18. kozula Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 9 Podziękowania: 5

    Napisano: 10 czerwca 2010, 13:00

    ja nosiłam tylko górę i mam drucik niby na zawsze chyba ze odpadnie ;) ale nie przeszkadza mi on

  19. bielicka77 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 2 Podziękowania: 0

    Napisano: 10 czerwca 2010, 13:56

    DZIĘKI ZA ODPOWIEDŻ.JA NOSZĘ RÓWNIEŻ DLA CELÓW ESTETYCZNYCH,ALE PRZEDE WSZYSTKIM DLA WSPOMAGANIA LECZENIA PRZYZĘBIA,ROZUMIESZ ŻEBY BYŁO ZDROWE NALEŻY ZĘBY USTAWIĆ ŁADNIUTKO W RZĘDZIE.JA MIAŁAM KRZYWY ZGRYZ,DO TEGO W PODSTAW.DENTYSTKA WYRWAŁA MI 3 STAŁE ZĘBY TWIERDZĄC ŻE NIE NADAJĄ SIĘ DO LECZENIA(PRAWIE 20 LAT TEMU,BYŁO TO NORMĄ)A TERAZ ZĘBY MAM WSZYSTKIE ZDROWE A PRZYZĘBIE W POŁOWIE ZNISZCZONE.POPRZESTAWIAŁY MI SIĘ ZĘBY PRZEZ TE BRAKI.POZDRAWIAM

  20. Agula92 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-05 Posty: 13 Podziękowania: 1

    Napisano: 11 czerwca 2010, 20:28

    Mam już aparat! ;) )) Jest cudownie ;p Już Was nie męczę ;p

Podobne tematy ostatni post
Brak nowych postów Problem z aparatem ortodontycznym POMOCY ! Autor: klara123, 28 lutego 2012, 15:14
  • 6 odpowiedzi
  • 1304 wyświetlenia
ewamalowana
Brak nowych postów Jak przekonać rodziców na stały aparat ??? Autor: klauDynkaa14, 3 września 2011, 12:44
  • 11 odpowiedzi
  • 1662 wyświetlenia
Marinxa
Brak nowych postów Wybielanie zębów
( 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ) Autor: OlaOla, 13 stycznia 2009, 17:59
  • 173 odpowiedzi
  • 54144 wyświetlenia
ada90

1
zaloguj się do

nie masz konta? zarejestruj się, to tylko kilka sekund!

Zamknij

zapomniałeś hasła?

zarejestruj się w

masz już konto? zaloguj się

Zamknij

dodaj do
Zamknij
Dodaj do stylistka +

Przeciągnij przycisk na pasek ulubionych w przeglądarce.Wygodnie dodawaj zdjęcia i rzeczy ze stron, które odwiedzasz.