Jakie są wasze ulubione przepisy na ciasta? (zamieszczajcie)

  1. jadziutka Ekspertka

    Rejestracja: 2011-08 Posty: 53 Podziękowania: 12

    Napisano: 19 września 2011, 18:48

    Interesuje mnie jakie łakocie umiecie robić i które szczególnie smakują Wam i domownikom.
    Podajcie przepisy na szybkie i łatwe przepisy.
    Dziękuję!

  2. patrycjuncia Weteranka

    Rejestracja: 2011-08 Posty: 74 Podziękowania: 62

    Napisano: 20 września 2011, 13:33

    Podaję przepis na Rafaello - jest to bardzo smaczne ciasto, przygotowuję je zawsze na święta, urodziny i inne domowe imprezy. 
    Oto przepis:
    SKŁADNIKI:
    - 3 paczki prostokątnych krakersów (kilka sztuk odkładamy do posypki)
    - 1 litr mleka
    - 2 budynie waniliowe z cukrem
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 żółtko
    - 25 dag masła
    - 20 dag wiórków kokosowych ( w tym 5 dag na posypkę).
    PRZYGOTOWANIE:
    1. Z mleka, proszku budyniowego, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z żółtkiem i nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec wsypujemy15 dag wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy.
    2. Na blasze układamy warstwami krakersy i masę (tak, aby warstw było jak najwięcej). 
    3. Pozostałe wiórki podsmażamy na patelni, aż się zarumienią. Mieszamy z kilkoma pokruszonymi krakersami i posypujemy ciasto.
    SMACZNEGO :) :) :)
    Pasje rozmarzonej Skrzypaczki

    1 użytkownik podziękował za tę wiadomość Wadima

  3. krasnal Obeznana

    Rejestracja: 2008-03 Posty: 50 Podziękowania: 13

    Napisano: 21 września 2011, 14:34

    W ten weekend miałam ciasto jabłkowe chmurki, które robiłam w/g filmiku z you tuba, ja bardzo lubie takie filmikowe przepisy, zobacz
    http://www.youtube.com/watch?v=z_QfZGmrLyw

  4. Marinxa Ekspertka

    Rejestracja: 2011-09 Posty: 39 Podziękowania: 13

    Napisano: 23 września 2011, 15:01

    Patrycjuncja super przepis dziękuje!!!!!!

  5. martusia2221 Weteranka

    Rejestracja: 2010-12 Posty: 74 Podziękowania: 60

    Napisano: 23 września 2011, 19:07

    Ja często robię ciasto z jabłkami:
    2 szk. mąki
    10dag cukru
    2 żółtka
    20 dag masła lub margaryny
    3 łyżki śmietany
    szczypta soli
    Nadzienie:
    kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    20 dag cukru
    Mąkę przesiac , wymiesac z cukrem , dołączyc masło -posiekac. Dodac śmietanę , szczy[tę soli, zagnieśc ciasto. Uformowac kulę na godzinę wstawic do lodówki.
    Jabłka obrac, włożyc do rondelka, posypac cynamonem i cukrem, Prażyc ok 15 min. na małym ogniu. Ciasto wyjmujemy z lodówki,1 połówkę rozwałkowujemy , na ciasto dajemy jabłka,przykrywamy drugą warstwa ciasta. Pieczemy 30 min w 180

    1 użytkownik podziękował za tę wiadomość Becky_Sharp

  6. Anna28 Zadomowiona

    Rejestracja: 2011-09 Posty: 10 Podziękowania: 6

    Napisano: 26 września 2011, 20:53

    Rafaello górą!

  7. jadziutka Ekspertka

    Rejestracja: 2011-08 Posty: 53 Podziękowania: 12

    Napisano: 26 września 2011, 21:01

    Dziękuję pięknie za przepisy, zamieszczajcie jeszcze

  8. Czarny_Bez Administrator

    Rejestracja: 2011-11 Posty: 106 Podziękowania: 40

    Napisano: 16 listopada 2011, 15:12

    Mogłabym zjesc cala blachce szarlotki :)
    http://alicja.przepisy.net/krucha-szarlotka/

  9. Lia Weteranka

    Rejestracja: 2011-08 Posty: 86 Podziękowania: 31

    Napisano: 17 grudnia 2011, 17:35

    Zawsze można zrobić tradycyjna kremówkę wadowicką (gellwe) i dodać kawałki z melona i arbuza :)

  10. Limetka Początkująca

    Rejestracja: 2011-02 Posty: 6 Podziękowania: 2

    Napisano: 18 grudnia 2011, 12:47

    Podaję przepis na pyszne ciasto marchewkowe, na każdą okazję (lub bez ;P ) Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
    SKŁADNIKI:
    0,5 szklanki oleju
    4 jaja
    2 szklanki utartej lub zmiksowanej marchwi
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżki proszku doi pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    1 garść (1 opakowanie) orzechów
    1 garść rodzynek (opcjonalnie)
    PRZYGOTOWANIE:
    Wszystko robimy w jednej misce. Ucieramy jaja z cukrem, dodajemy mąkę, olej i marchew (w tej właśnie kolejności). Miksujemy do jednolitej masy. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Pieczemy w temp. 180 st. przez 40 min (plus-minus, w każdym piekarniku może wyjść inaczej, więc trzeba samemu wyczuć ten czas). Opcjonalnie polewa z 4 łyżeczek cukru (pudru), łyżeczki masła, odrobiny wody i łyżki kakao. W razie gdyby zabrakło marchwi można zastąpić ją jabłkiem :)

  11. klaudiecie Weteranka

    Rejestracja: 2011-09 Posty: 37 Podziękowania: 11

    Napisano: 2 stycznia 2012, 21:14

    Sernik z brzoskwiniami .....pycha ja i mój narzeczony uwielbiamy go :)
    http://www.rysch.com/kuchnia/Sernik_z_brzoskwiniami.htm
    http://claudiafaryna.blogspot.com

  12. WeselneZaplecze Zadomowiona

    Rejestracja: 2012-01 Posty: 17 Podziękowania: 6

    Napisano: 28 lutego 2012, 8:08

    A ja polecam tort bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą! Robiłam go z tego przepisu i wyszedł bardzo smaczny więc polecam http://mojewypieki.blox.pl/2010/07/Tort-bezowy-z-orzechami-laskowymi-i-czekolady...

  13. hipiska55 Początkująca

    Rejestracja: 2011-05 Posty: 20 Podziękowania: 2

    Napisano: 4 marca 2012, 17:24

    Limetka napisał(a)

    Podaję przepis na pyszne ciasto marchewkowe, na każdą okazję (lub bez ;P ) Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
    SKŁADNIKI:
    0,5 szklanki oleju
    4 jaja
    2 szklanki utartej lub zmiksowanej marchwi
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżki proszku doi pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    1 garść (1 opakowanie) orzechów
    1 garść rodzynek (opcjonalnie)
    PRZYGOTOWANIE:
    Wszystko robimy w jednej misce. Ucieramy jaja z cukrem, dodajemy mąkę, olej i marchew (w tej właśnie kolejności). Miksujemy do jednolitej masy. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Pieczemy w temp. 180 st. przez 40 min (plus-minus, w każdym piekarniku może wyjść inaczej, więc trzeba samemu wyczuć ten czas). Opcjonalnie polewa z 4 łyżeczek cukru (pudru), łyżeczki masła, odrobiny wody i łyżki kakao. W razie gdyby zabrakło marchwi można zastąpić ją jabłkiem :)




    dziekuje, wlasnie na to mialam ochote :)
    http://www.youtube.com/watch?v=DyxQSnbLtK8

  14. hebanova Weteranka

    Rejestracja: 2011-10 Posty: 19 Podziękowania: 7

    Napisano: 4 marca 2012, 23:49

    fajny temat :) jednak większą satysfakcję sprawia mi pieczenie ciast dla rodzinki (jutro dorzucę przepisy) :) :P
    http://magdulablack.blogspot.com/

  15. modniaczkowa Obeznana

    Rejestracja: 2012-03 Posty: 120 Podziękowania: 23

    Napisano: 8 czerwca 2012, 11:13

    Uwielbiam każde ciasto,dużo go piekę,ale najszybciej i smakowite jest ciasto z piegami.Tzn.-
    Szklanaka mąki, szklanka cukru,szklanka sypkiego maku,szklanka białek, 1/2 buteleczka gęstej śmietany,proszek do pieczenia,olejek zapachowy,20 dkg margaryny,bądź masła.
    Margarynę utrzeć z cukrem,na puch,dodać suchego maku,ucierając dodać śmietanę,mąkę i ubite na sztywną pianę białka,proszek,olejek.Dobrze, dokładnie wymieszać i wylać na posmarowaną blachę,posypaną tartą bułką,lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut.
    Można dać na to polewę,lub bez niej jeść.
    Polewa - 3 łyżki przegotowanej wody,3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 10 dkg masła - wszystkoi połączyć,podgrzać ciągle mieszając,po rozpuszczeniu i lekkim przestudzeniu masę rozprowadzić na upieczone przestudzone ciasto.    S M A C Z N E G O !!

  16. krasnal Obeznana

    Rejestracja: 2008-03 Posty: 50 Podziękowania: 13

    Napisano: 12 czerwca 2012, 14:01

    polecam ten sernik na zimno, robiłam w weekend i wyszedł boski :)
    przepis jest z bloga Pani Tereski, przeklejam  :)
    Składniki:
    Spód:
    100 g gorzkiej czekolady
    50 g białej czekolady
    100 g masła
    50 g płatków migdałowych
    80 g płatków kukurydzianych
    Masa:
    250 g śmietanki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera
    500 g serka waniliowego
    Mus:
    800 g truskawek
    125 g cukru
    1 Żelatyna-fix deserowa Dr. Oetkera 
    Sernik będę przygotowywała w okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Do miski wkładam pokruszoną czekoladę gorzką i białą, dokładam masło i
    rozpuszczam w kąpieli wodnej, czyli w misce ustawionej nad garnkiem z
    gotującą się wodą. Możemy również skorzystać z mikrofalówki. Do
    rozpuszczonych czekolad dokładam płatki migdałowe i kukurydziane i
    wszystko dokładnie mieszam. Czekoladową masę przekładam do tortownicy,
    wyrównuję łyżką i wstawiam do lodówki.
    Do miski wlewam schłodzoną śmietankę i ubijam na sztywno dodając
    cukier puder. W drugiej misce przygotowuję żelatynę. Wlewam 100 ml
    wrzącej wody, dodaję 50 ml zimnej wody i wsypuję żelatynę. Całość krótko
    miksuję do rozpuszczenia się żelatyny. Do serka waniliowego wlewam
    żelatynę, łączę mikserem i dokładam bitą śmietanę. Wszystko razem
    miksuję na niskich obrotach. Gotową masę wykładam do tortownicy,
    wyrównuję i odstawiam z powrotem do lodówki do stężenia.
    Truskawki myję i odrywam szypułki. 3/4 truskawek (600g) wsypuję do
    wysokiej miski i miksuję blenderem. Następnie przecieram je przez sito i
    mieszam razem z cukrem. Żelatynę przygotowuję tak samo jak poprzednio i
    dodaję do musu. Po wymieszaniu mus wlewam na masę serową i odstawiam do
    lodówki do lekkiego stężenia. Sernik dekoruję pozostałymi truskawkami,
    układając ozdobną rozetę. Sernik przechowuję w lodówce.
    (LINK: http://agencjaspolem.home.pl/blogi/panitereska/wp-content/uploads/2012/05/Sernik-na-zimno-z-musem-truskawkowym-031.jpg)
    (LINK: http://agencjaspolem.home.pl/blogi/panitereska/wp-content/uploads/2012/05/Sernik-na-zimno-z-musem-truskawkowym-final.jpg)

  17. modniaczkowa Obeznana

    Rejestracja: 2012-03 Posty: 120 Podziękowania: 23

    Napisano: 27 lipca 2012, 13:23

    A ja Wam jeszcze dam szybciutki przepis na oponki,takie moje - mąka/ wg własnego uznania/, śmietana,olejek zapachowy,cukier waniliowy, cukier, żółtka,masło / proporcje na oko/ wszystko dobrze wyrobić, rozwałkować, wykrawać kółka np.garnuszkiem,a środek kieliszkiem.Tak powykrawane oponki wrzucamy na olej, lub smalec. Palce lizać, zapewniam.

  18. Jutecek Konto usunięte

    Rejestracja: 2012-07 Posty: 2 Podziękowania: 2

    Napisano: 10 sierpnia 2012, 16:54

    ja uwielbiam muffiny bananowe i sernik z dzemem truskawkowym i owocami lesnimi :D :D albo cisato slodko slone mojej siostry zrobione ze slonych krakersow i masy krowkowej :D niebo w gebie :D

  19. zosia123 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2013-11 Posty: 23 Podziękowania: 1

    Napisano: 30 grudnia 2013, 21:14

    Ja troszkę z innej beczki. Znacie może jakąś dobrą cukiernię z Katowic?

  20. Anadiya Zadomowiona

    Rejestracja: 2013-01 Posty: 35 Podziękowania: 3

    Napisano: 1 stycznia 2014, 12:43

    Ja niestety nie umiem piec dobrych ciast, dlatego zawsze zamawiam w cukierni. Moja ulubiona to ta: http://www.cukierniatortykatowice.pl/

Podobne tematy ostatni post
Brak nowych postów Co zrobić na obiad? :)
( 1, 2, 3, 4, 5 ) Autor: OlaOla, 13 stycznia 2009, 18:03
  • 88 odpowiedzi
  • 55295 wyświetleń
carolajn91

1
zaloguj się do

nie masz konta? zarejestruj się, to tylko kilka sekund!

Zamknij

zapomniałeś hasła?

zarejestruj się w

masz już konto? zaloguj się

Zamknij

dodaj do
Zamknij
Dodaj do stylistka +

Przeciągnij przycisk na pasek ulubionych w przeglądarce.Wygodnie dodawaj zdjęcia i rzeczy ze stron, które odwiedzasz.