przepisy potraw z parowkami:)

  1. PatinkaS Początkująca

    Rejestracja: 2009-12 Posty: 47 Podziękowania: 2

    Napisano: 6 lipca 2010, 22:52

    jak w temacie! :) wymieniamy sie przepisami z zastosowaniem parowek :)

    Leczo
    Składniki:
    SKŁADNIKI: * 75 dag papryki * po 50 dag cebuli i pomidorów * po 25 dag paryżanek * 2 łyżki oliwy z oliwek * * 2 ząbki czosnku * * natka pietruszki * * świeża papryka *puszka zielonego groszku * sól, pieprz,
    PRZYGOTOWANIE:

    Leczo: Z umytej papryki wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Z parówek zdjąć osłonki. Cebulę pokroić w kostkę , parówki pokroić w talarki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć najpierw cebulę, następnie parówki, potem paprykę.

    Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory oraz zielony gorszej i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Tuż przed zdjęciem z ognia doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Gotową potrawę posypać natką pietruszki. Podawać na gorąco z ryżem, drobnymi kluseczkami lub pieczywem.

  2. PatinkaS Początkująca

    Rejestracja: 2009-12 Posty: 47 Podziękowania: 2

    Napisano: 1 sierpnia 2010, 12:17

    Parówkowa pychotka

    Składniki:
    - 2 opakowania parówke Paryżanek (wg. gustu) - cebula - puszka czerwonej fasolki - świeży majeranek (ewentualnie suszony) - wołowa kostka rosołowa - ok pół słoika koncentratu pomidorowego - tłuszcz do smażenie - woda - przyprawy do smaku (papryka słodka i ostra, ziola prowansalskie, sól i pieprz,
    Parówki pokrój w kawałki około 2 centymetrowe i podsmaż na patelni na złocisto. Cebulę pokrój w piórka i podduś w garnku.
    Dodaj podsmażone parówki i chwilkę poduś. Kostkę rosołową rozpuść w 2 szklankach gorącej wody i dodaj do parówek,
    następnie wsyp lekko odsączoną fasolkę. Wszystko zalej rosołkiem i dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw do smaku przyprawami i majerankiem. Sos można urozmaicić dodaniem keczupu i ewentualnie zagęścić mąką. Podawaj w bulionówkach i przystroj świeżym majerankiem! Smaczne, proste a jak efektowne!

    1 użytkownik podziękował za tę wiadomość tequila

  3. Tula87 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-07 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 2 sierpnia 2010, 14:57

    proszę Cie bardzo o to jedno z moich ulubionych:


    Składniki:
    Parówki , 2 cebule, oliwa z oliwek, 3 pomidory, ser mascarpone, pieprz, sól, bazylia, makaron spaghetti.

    Na patelnie lejemy odrobinę oliwy z oliwek, cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na tłuszcz, podsmażamy, aż zrobi się szklista. Następnie dorzucamy na patelnię parówki pokrojone w plasterki i podsmażamy. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki, czekamy aż na patelni zmiękną i się rozpuszczą. Do takiego sosu dodajemy powoli sera mascarpone i czekamy aż się zagotuje. Sosem polewamy ugotowany makaron, i dodajemy listki bazylii do dekoracji i smaku.

  4. mm444 Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-08 Posty: 226 Podziękowania: 35

    Napisano: 5 sierpnia 2010, 18:46

    Może coś w stylu "danie z głównej" - by zaskoczyć znajomych, którzy nie oglądają Demotywatorów? ;) Przepis w postaci obrazkowej:
    http://statichg.demotywatory.pl/uploads/201006/1276438823_by_xyhoo23.jpg

  5. Tula87 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-07 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 18 sierpnia 2010, 13:42

    znaam!! :) Ciekawy pomysł, a znacie żółwiki ?? :


    Składniki:
    Parowki ,gotowe mieso mielone,ser zolty

    Z miesa mielonego formujemy kotleciki.Parówki obieramy z plastikowych osłonek i przecinami w połowie długości. Kazdy kawalek tniemy wzdluz parowki.Koniec każdego kawałka nacinamy na krzyż, na głębokość ok.2-3 cm. W mieso mielone wkladamy lapki ,ogon i mordke(mordke nacinamy na pol na glebokosci1 cm).Robimy zbroje ,ser tniemy na paski i ukladamy na miesie,robiac kratki.Gotowe zolwie wkladamy do piekarnika na 30-35 minut do 180 st.C ,przykrywajac folia aluminiowa.Pod koniec pieczenia mozemy sciagnac folie .

    1 użytkownik podziękował za tę wiadomość tequila

  6. tequila Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-08 Posty: 64 Podziękowania: 4

    Napisano: 18 sierpnia 2010, 15:22

    cześć :)

    żółwie są super!!
    ja osobiście lubię parówki z makaronem :)

    Opis:
    Składniki:
    - 30 dag makaronu (u mnie świderki)
    - 30 dag pieczarek
    - 2 grube parówki Paryżanki
    - 3 jaja
    - sól
    - pieprz
    - masło do smażenia

    Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Pieczarki pokroić i poddusić na maśle. Paryżanki pokroić w kostkę i również podsmażyć na maśle. Makaron włożyć z powrotem do garnka , postawić na małym ogniu , dodać pieczarki i parówki , wbić roztrzepane jajka , przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać do momentu , aż jajka się zetną , ciągle mieszając. Podawać z pomidorami pokrojonymi w ćwiartki lub plasterki.

    PYCHA :)

  7. sternchen Obeznana

    Rejestracja: 2009-06 Posty: 843 Podziękowania: 188

    Napisano: 18 sierpnia 2010, 20:49

    krokiety z parowkami i serem :)
    pychotka :)

    na cienkie ciasto nalesnikowe (upieczonego nalesnika) ukladasz kawalek parowki (dlugosc zalezna od wielkosci ciasta) i posypujesz startym serem zoltym (rodzaj wg uznania)
    zwijasz, otaczasz w ciescie i bulce tartej i pieczesz az do zarumienienia bulki

    najlepiej smakuje na cieplo

    mozna podawac z ketchupem jesli ktos lubi

  8. Tula87 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-07 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 19 sierpnia 2010, 14:37

    Ja bardzo lubię takie połączenie:


    Składniki:
    150 g wędzonego boczku w plasterkach -8 parówek -2 ząbki czosnku -2 średnia cebula -1,5 opakowania przecieru pomidorowego -1 puszka białej fasoli -1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki -3 łyżki oleju -sól, pieprz -pietruszka

    Boczek pokrój na paski, parówki na dość duże kawałki. Zmiażdż czosnek, posiekaj cebulę. Rozgrzej olej najlepiej w jakimś garnku , podsmaż wszystko razem boczek, parówki, cebulę i czosnek. Często mieszaj. Dodaj paprykę i przecier pomidorowy, wszystko razem zagotuj. Fasolę odcedź z zalewy i opłucz zimną wodą, dodaj do garnka, podgrzej. Nie gotuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pietruszka. Zawodowo jest to zjeść z bagietka ( piwko tez by się przydało ;)

  9. tequila Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-08 Posty: 64 Podziękowania: 4

    Napisano: 20 sierpnia 2010, 13:29

    Spróbujcie tego :)

    "Chrupiące paróweczki"

    Dość szybko sie je przygotowuje, bo tylko 20 minut. Jedna porcja ma mniej niż 300 kalorii, więc nie tuczą :)

    Składniki na 6 porcji:


    •500 g parówek Paryżanki

    •2 ząbki czosnku

    •2 łyżki oleju

    •2 łyżki octu winnego

    •2 łyżki musztardy

    •pieprz


    Etapy przygowania:


    1. Paryżanki włożyć na chwilę do wrzątku(nie gotować). Dokładnie osuszyć. Czosnek obrać,przepuścić przez praskę. Wymieszać z olejem,octem winnym i musztardą. Marynatą posmarować parówki. Wstawić przynajmniej na godzinę go lodówki(co jakiś czas obracać). Odsączyć. Oprószyć pieprzem. Piec ok.15 minut,często obracając.

  10. mavika Początkująca

    Rejestracja: 2010-06 Posty: 138 Podziękowania: 18

    Napisano: 22 sierpnia 2010, 16:03

    No to i ja coś dam od siebie:

    kilka parówek
    koncentrat pomidorowy
    woda
    majeranek
    sól i pieprz
    fasolka szparagowa

    Fasolkę pokroić na pół lub mniejsze kawałki posolić i zagotować, jak będzie prawie miękka dodać parówki pokrojone w kawałeczki mniej więcej 2-3 cm, pogotować 10 minut, dodać koncentrat pomidorowy można również trochę keczupu, doprawić pieprzem i wsypać trochę majeranku. Jeżeli chcecie to możecie trochę zagęścić wodą z mąką.
    Zdjęcie znalezione w necie:

  11. Tula87 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-07 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 23 sierpnia 2010, 14:39

    Ja mam przepis na te dni kiedy stwierdzam że muszę się odchudzić:

    Składniki:
    SKŁADNIKI: * Składniki na 4 porcje: * 8 parówek * 1 bakłażan * 8 ziemniaków * 2 marchewki * 1czerwona papryka * cebula, * szczypiorek do dekoracji * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz * oliwa z oliwek * folia aluminiowa

    PRZYGOTOWANIE:

    Przygotowujemy 4 kawałki folii aluminiowej. Ziemniaki, marchew, obieramy, kroimy w plastry, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, paprykę w dużą kostkę. Parówki kroimy na mniejsze kawałki ok 1-2 cm. Bakłażan myjemy, kroimy w grube plastry solimy z obu
    stron, odkładamy aż wypuszczą wodę, następnie dokładnie spłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, ponownie lekko solimy. Ziemniaki również solimy i pieprzymy, smarujemy oliwą w oliwek. Na każdą rozłożoną folię, wlewamy po łyżce oliwy, układamy bakłażany, ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek , parówki, przyprawiamy, zawijamy każdą porcję , grillujemy ok 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
    Czasem w sklepie można znaleźć słodkie ziemniaki i w tedy (żeby było bardziej zdrowo i mniej tucząco) zamiast ziemniaków używam ich ;)

  12. tequila Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-08 Posty: 64 Podziękowania: 4

    Napisano: 23 sierpnia 2010, 18:26

    A jadłaś może omlecik ?? jest naprawdę pyszny i niskokaloryczny. Podam ci przepis na tego, który ja jem:
    - troszkę masła
    - 2 jajka
    - parówka, pomidor i odrobina szczypiorku
    Jaja ubijasz (żółtka razem z białkiem) i wylewasz na patelnie posmarowaną masełkiem (ale naprawdę odrobinę) solisz i pieprzysz. Smażysz na małym ogniu aż ci się całość zetnie, potem na jednej połowie układasz plasterki parówki i pomidora. Posypujesz szczypiorkiem i zginasz omlet na pół. Trzymasz jeszcze trochę na patelni żeby się zagrzało to co w środku i gotowe To wszystko według moich obliczeń ma 147 kcal. Ale możesz do środka włożyć różne rzeczy, wg uznania :) życze smacznego

  13. Tula87 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-07 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 24 sierpnia 2010, 14:38

    Ja bardzo lubię ten:


    Składniki:
    40 dag parówek cienkich 15 dag cebuli 20 dag pieczarek 15 dag pomidorów 150 ml śmietany 4 dag tłuszczu sól, pieprz papryka

    Parówki umyć, obrać z osłonek, pokroić na kawałki 3-4 cm Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki.

    Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, połączyć z pomidorami, parówkami i przyprawami, polać śmietaną i zapiec.

    Szybkie, proste i smaczne!! :) Polecam

  14. tequila Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-08 Posty: 64 Podziękowania: 4

    Napisano: 24 sierpnia 2010, 21:00

    Super :)
    A jadłaś parówki po węgiersku?

    Parówki po węgiersku

    Składniki na 4 porcje


    •1/2 kg parówek Paryżanki

    •1/2 kg pieczarek

    •2 cebule,2-3 łyżki przecieru pomidorowego,2 łyżki mąki pszennej,

    •1/2szkl.kwaśnej śmietany,

    - sól,pieprz,papryka w proszku,olej

    •zielona pietruszka


    Etapy przygotowania:


    Cebule pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Pieczarki pokroić i podsmażyc połączyć z cebulą.Dodać parówki pokrojone w półksiężyce ppodlać rosołem tak aby było przykryte,dodać przecier zagęscić mąką i śmietaną na końcu dodać przyprawy i pokrojoną pietruszkę.Podawać z ryżem na sypko lub ugotowanymi ziemniakami w ćwiartki.

  15. Tula87 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-07 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 25 sierpnia 2010, 14:17

    Paróweczki w naleśniku:


    Składniki:
    Naleśniki: • 150 g mąki • 1 łyżeczka cukru pudru • 2 jajka • 240 ml mleka • szczypta soli • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju • olej roślinny do smażenia Nadzienie: • ok 0,5kg parówek • 2 puszki kukurydzy, groszku itp według uznania Dodatki: • ser żółty • 2 sosy do spaghetti • przyprawy (zioła prowansalski, oregano, sól, pieprz) Warto też mieć na wszelki wypadek kilka wykałaczek :)

    Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu.

    Parówki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Groszek (kukurydze) odsączyć od zalewy i wymieszać z usmażoną parówką.
    Sos do spaghetti rozcieńczyć z większą ilością wody niż podane na opakowaniu, wylać na patelnię i podgrzać aż delikatnie zgęstnieje. W między czasie ser żółty zetrzeć na tarce.
    Naleśniki smarować sosem, położyć trochę sera żółtego, następnie kłaść nadzienie zawinąć w rulonik i wkładać do naczynia żaroodpornego (jeśli naleśnik nie chce się trzymać spiąć go wykałaczką) Każdego naleśnika polać sosem, posypać serem żółtym i przyprawami. Jeśli zostanie sosu i nadzienia można zalać naleśniki to nie będą takie suche i dosypać nadzienia.
    Naleśniki włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 15 min.
    Można podawać z ketchupem.

  16. tequila Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-08 Posty: 64 Podziękowania: 4

    Napisano: 26 sierpnia 2010, 14:01

    Zabiłaś mnie tym przepisem.... :) To mozna jeść i jeść bez końca... :)

    A próbowałaś koziołków z parówkami? Fajna nazwa, prawda?


    Składniki:
    • 12 szt. parówek Paryżanki
    • 1 szt. cebuli
    • 8 szt. dużych pieczarek
    • 20 dag sera żółtego
    • sól, pieprz
    • margaryna
    • 1 puszka kukurydzy kons.
    • 1 mały
    słoik przecieru pomidorowego

    Sposób przygotowania:
    Parówki kroimy na pół, z każdej strony nacinając je na krzyż. Na patelni rozgrzewamy margarynę i wrzucamy parówki, podsmażając z każdej strony. Do parówek wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę do podsmażenia. Pieczarki obieramy i pokrojone w paski dorzucamy do reszty. Wszystko dusimy pod przykryciem ok.5 min. i dodajemy przecier pomidorowy i kukurydzę kons. Na koniec posypujemy to startym na grubych oczkach serem żółtym. Czekamy aż się roztopi. Danie podajemy na gorąco najlepsze na kolację.

  17. Tula87 Nowicjuszka

    Rejestracja: 2010-07 Posty: 7 Podziękowania: 1

    Napisano: 30 sierpnia 2010, 14:42

    Polecam pyszne Hot dogi, szczególnie na taki dzień jak dzisiaj:

    - 4 cienkie parówki

    - 4 bułki do hot dogów

    - 1 duży ogórek kiszony

    - pomidor

    - mała cebula (lub cebula suszona)

    - keczup i musztarda

    Przygotowanie:

    Bułki rozetnij i włóż do nich parówki. Podgrzewaj w piekarniku aż się trochę zarumienią. Warzywa pokrój w plasterki, cebulę posiekaj. Włóż warzywa do hot dogów, posyp cebulą, przypraw keczupem i musztardą.

    Piwo! oczywiście obowiązkowo ;)

  18. tequila Zadomowiona

    Rejestracja: 2010-08 Posty: 64 Podziękowania: 4

    Napisano: 31 sierpnia 2010, 11:46

    ja polecam przepis na Hot Doga Macieja Kuronia. kaloryczny, ale boski!!!

    Składniki:

    * bułeczka do hot dogów, gruba kromka bułki paryskiej lub jeszcze lepiej kawałek (15 cm) bagietki na osobę
    * frankfurterka lub parówka Paryżanka
    * plasterek bekonu lub szynki
    * plaster sera typu ementaler
    * dodatki: ketchup, majonez
    * w wariancie polskim kilka krążków cebuli i świeża zielenina

    Sposób przyrządzania:
    Bagietkę kroimy na około 15 cm kawałki, każdy z nich przekrajamy wzdłuż na pół (najlepiej zrobić głębokie nacięcie z jednej strony). Podobnie postępujemy z grubą kromką bułki paryskiej (rozcinamy ją tak, żeby powstała kieszeń na kiełbaskę). Na patelni podpiekamy plastry bekonu, krążki cebuli oraz ponacinane kiełbaski (kiełbaski możemy również podać z wody). W każdą upieczoną lub ugotowaną kiełbaskę wkładamy plasterek żółtego sera. Całość owijamy plastrem bekonu lub szynki. Kiełbaskę wkładamy w kawałek bagietki lub w bułkę i całość wkładamy do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Gdy ser zacznie się topić wyjmujemy. Każdy uczestnik sam sobie smaruje swojego hot doga majonezem lub ketchupem. Ewentualnie nakłada upieczone krążki cebuli i świeże pokrojone warzywa. Pożądana duża ilość serwetek!

  19. martusia2221 Weteranka

    Rejestracja: 2010-12 Posty: 440 Podziękowania: 59

    Napisano: 31 sierpnia 2011, 20:00

    Ja na kolacje często robie parówki
    owijam wokól parówek plastry sera żółtego i zapiekam
    Albo robię Parówki w Panierce
    6 parówek, 6 plasterków sera, 6 plasterków kiełbasy, jajo, bułka tarta
    Parówki zwijamy najpierw w plastry sera potem kiełbasy. Rozgrzewamy olej. Parówki maczamy najpierw w jajku a potem w bułce i smażymy

    1 użytkownik podziękował za tę wiadomość olivka21

  20. apek Początkująca

    Rejestracja: 2013-07 Posty: 49 Podziękowania: 0

    Napisano: 9 lipca 2013, 11:39

    Rewelacyjna sprawa, jutro spróbuję to przygotować :)

Podobne tematy ostatni post
Brak nowych postów Śniadanie - przepisy Autor: OlaOla, 13 stycznia 2009, 18:06
  • 20 odpowiedzi
  • 434 wyświetlenia
melleczka
Brak nowych postów Jakie są wasze ulubione przepisy na ciasta? (zamieszczajcie)
( 1, 2 ) Autor: jadziutka, 19 września 2011, 18:48
  • 25 odpowiedzi
  • 5450 wyświetleń
trisz
Brak nowych postów Żeberka -przepis Autor: dorkabest, 30 września 2009, 22:52
  • 14 odpowiedzi
  • 6228 wyświetleń
modniaczkowa
Brak nowych postów Przepisy- tiramisu Autor: Lia, 28 października 2011, 13:15
  • 8 odpowiedzi
  • 530 wyświetleń
theprisoner

1
zaloguj się do

nie masz konta? zarejestruj się, to tylko kilka sekund!

Zamknij

zapomniałeś hasła?

zarejestruj się w

masz już konto? zaloguj się

Zamknij

dodaj do
Zamknij
Dodaj do stylistka +

Przeciągnij przycisk na pasek ulubionych w przeglądarce.Wygodnie dodawaj zdjęcia i rzeczy ze stron, które odwiedzasz.