Stylistka.pl - Przepisy kulinarne

Podoba Ci się?

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa będzie smakowała każdemu. Jeśli nie masz pomysłu na niedzielne ciasto, ten przepis powinien ci się spodobać.

Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 100g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej
  • cukier waniliowy

Krem śmietanowy

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • mały słoiczek wiśni lub wiśnie świeże, mrożone

Przygotowanie:

1. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie dodawaj po kolei- cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Delikatnie wymieszaj.

2. Na blaszkę, obłożoną papierem do pieczenia, wylej przygotowaną masę i piecz przez około 12-14 minut w temperaturze 180C.

3. Zaraz po upieczeniu wyjmij ciasto (papierem do góry) na czysty ręcznik kuchenny, obsypany cukrem waniliowym. Powoli usuń papier i zawiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostaw ciasto na kilka minut, ale nie do całkowitego wystygnięcia.

4. Ubij śmietanę ze "śmetan fixem", cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

5. Rozwiń roladę i wysmaruj ją całą warstwą wiśni lub całymi owocami (bez pestek) oraz kremem. Zawiń roladę.

6. Wierzch rolady oblej czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi lub migdałami.

7. Odstaw ciasto na kilka godzin.

Smacznego!

Tagi: rolada biszkoptowa, ciasta, podwieczorek

10 sekretów jak kupować

markowe ubrania taniej!

Ebook: 10 sekretów jak kupować markowe ubrania taniej

Poznaj 10 sekretów, dzięki którym uzyskasz dostęp do tańszych markowych ubrań! Pobierz ebook, w którym przedstawimy sposoby na kupowanie ubrań o wiele taniej

Pobierz dzisiaj za darmo!

Wysyłając ten formularz akceptujesz Regulamin serwisu. Nie sprzedajemy i nie przekazujemy informacji o naszych użytkownikach podmiotom trzecim.

Komentarze (7)

  1. patrycjuncia 18 września 2011, 15:42

    Bardzo lubię roladki, aż mnie naszła ochota, żeby taką upiec.

  2. swimteam 18 września 2011, 19:09

    Ja nie umiem piec rolad. To co mi zawsze nie wychodzi to zwijanie jej. Katastrofa w mojej kuchni.

  3. Becky_Sharp 21 września 2011, 16:08

    Takie słodkości z chęcią bym chciała umieć piec.

  4. Becky_Sharp 28 września 2011, 20:22

    Z drugiej strony zastąpiłabym czymś innym wiórki kokosowe, bo nie bardzo przepadam za nimi.

  5. Czarny_Bez 14 grudnia 2011, 15:02

    Mniam, ale bym zjadła taką roladkę.

  6. krystyna.gracz 22 maja 2012, 17:43

    Uwielbiam rolady, zaraz biorę się za pieczenie.

  7. npmg 19 maja 2013, 18:11

    Wygląda przepysznie. Aż naszło mnie na pieczenie ciasta :)

Komentuj

W każdy piątek prześlemy darmowe podsumowanie nowości w modzie i urodzie.

1
zaloguj się do

nie masz konta? zarejestruj się, to tylko kilka sekund!

Zamknij

zapomniałeś hasła?

zarejestruj się w

masz już konto? zaloguj się

Zamknij

dodaj do
Zamknij
Dodaj do stylistka +

Przeciągnij przycisk na pasek ulubionych w przeglądarce.Wygodnie dodawaj zdjęcia i rzeczy ze stron, które odwiedzasz.