Lawenda w pielęgnacji
Pięknie pachnie, odpręża, a do tego wygładza, odmładza i rozjaśnia skórę. Romantycznie wygląda na ratanowym stoliku, zdobi mieszkania, ale czas docenić jej moc również w pielęgnacji. Przed nami lawenda.
Na południu Europy wszystkie sklepy kosmetyczne - te pamiątkowe również - pachną lawendą. Nie bez powodu. Już samo słowo lawenda pochodzi od łacińskiego "lavare", o oznacza "myć się". Roślina ta ma bowiem silne właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Ale to nie wszystko!
Osiemdziesiąt procent światowej produkcji lawendy znajduje się w Prowansji, gdzie przywieziono ją w średniowieczu z Persji i Wysp Kanaryjskich. Najpopularniejszą odmianą jest lawenda lekarska, zwana również wąskolistną. Rośnie nie tylko we Francji, ale też w Anglii i na chorwackiej wyspie Hvar. Ta ostatnia, czyli lavendula croatia to najszlachetniejsza odmiana w Europie.
Oferta kosmetyków ze Starej Mydlarni z dodatkiem lawendy jest bardzo szeroka
Pielęgnacja lawendą...
Olejek lawendowy do niedawna wykorzystywany był głównie w aromaterapii. Wreszcie kosmetolodzy odkryli jest upiększające właściwości i tak powstała cała masa kosmetyków z dodatkiem lawendy. Znajduje się ona w orzeźwiających, kojących i antybakteryjnych balsamach do ciała, czy też w preparatach do pielęgnacji stóp. Lawenda w kosmetykach odświeża, tonizuje i relaksuje.
Całkiem niedawno badacze odkryli, że zawiera również lekko złuszczające kwasy organiczne, przeciwzapalne garbniki i sporo substancji antyrodnikowych. Chroni zatem skórę przed bakteriami powodującymi infekcje, koi podrażnienia i zmniejsza produkcję sebum. Lawenda wygładzi także blizny i delikatnie rozjaśni cerę.
Lawendowe ukojenie
Ciekawostką jest także odkrycie brytyjskich naukowców, którzy dowiedli, że lawenda może pomóc kobietom... mniej się bać, np. podczas oglądania horroru. Warto zatem przed ważną rozmową, egzaminem czy innym wydarzeniem sięgnąć po lawendowe tabletki i poczuć moc jej ukojenia. Co ciekawe, na mężczyzn woń lawendy działa dokładnie w drugą stronę i nasila odczuwany stres.
Na jakość olejku lawendowego wpływ ma nie tylko gatunek rośliny, ale także sposób jej produkcji. By zachować jak najwyższą jakość farmerzy w Prowansji przy uprawie lawendy nie używają pestycydów. Kosmetyki tylko od takich dostawców oferuje np. firma L'Occiante. Olejek lawendowy w kosmetykach tej marki ma poznaczenie A.O.C., które przyznawane jest przez stowarzyszenie producentów olejku z regionu Haute-Provence.
Podobne artykuły
Forum
-
Pytania do kosmetyczki
Tutaj zadajemy pytania do kosmetologa Clarena. Odpowiedzi będą ...
586 odpowiedzi
-
Sucha skóra. Pomocy :(
Próbowałam już chyba wszystkiego ! Zaczynając od kremów do rąk ...
165 odpowiedzi
-
RATUNKU!!! kurzajki
Skoro znalazłam tyle pożytecznych rad na tym forum(bardzo ciekawe) ...
95 odpowiedzi
-
Ulubione kosmetyki
Dziewczyny, piszcie jakie są Wasze ulubione, niepowtarzalne ...
55 odpowiedzi
najpopularniejsze
ostatnio na stylistka.pl
Stylistka poleca salony Wybrane salony
Dodaj swój salon
Zobacz jak łatwo możesz pozyskać klientów dodając swój salon urody do katalogu Salonów Stylistka!






Komentarze (4)